Onderwerpen ‘V’

0

Varkensvlees | Veinzerij| Vervalsing Vis Versiersels | Verzekering | Voedsel | Volwassenheid | Vriendschap


Varkensvlees

1.Vraag: Is het toegestaan om varkensvlees te kopen of verkopenaan niet-moslims?

Antwoord: Dit is niet toegestaan.

 

2.Vraag: Is het toegestaan om in een winkel te werken waar varkensvlees wordt verkocht?

Antwoord: Dit is toegestaan als je geen varkensvlees aanraakt, verkoopt of levert aan de klanten.


Veinzerij (Taqiyya)

1.Vraag: Wat zijn de soorten Taqiyah (veinzerij) die men kan toepassen en wanneer is taqiyah verplicht?

Antwoord: 

1. taqiyah wordt uitgevoerd om veiligheidsredenen. Bijvoorbeeld: een persoon is bang dat hij gewond zal raken of zal worden gedood als hij geen taqiyah doet. In zo’n geval is taqiyah verplicht.

2. Verenigende taqiyah; deze soort taqiyah kan worden uitgevoerd als iemand van plan is vrede te sluiten/verenigen met de andere partij. Deze soort taqiyah is toegestaan maar is geen plicht.

3. Soms kan taqiyah ervoor zorgen dat een belangrijke verplichting niet uitgevoed kan worden (doordat iemand taqiya toepast). In zo’n geval is taqiyah niet toegestaan.
Bijvoorbeeld: ik weet dat er onderdrukking zal ontstaan en dat er mensen zullen gaan dwalen als ik zal zwijgen, in zo’n geval is het niet toegestaan om te zwijgen.

4. Soms leidt taqiyah tot de dood van een ander persoon die onschuldig is. In zo’n geval is taqiyah niet toegestaan. Het is verboden om een ander persoon te vermoorden om je eigen leven te redden.


Vervalsing

1.Vraag: Is het toegestaan om een document te vervalsen?

Antwoord: Nee, dit is niet toegestaan.


Vis

1.Vraag: Is het toegestaan om kreeft, rivierkreeft en slakken te eten?

Antwoord: Het is niet toegestaan om zeedieren te eten, met uitzondering van zeedieren die schubben hebben; garnalen worden gezien als deze categorie (van de toegestane zeedieren). Andere zeedieren zoals kreeft en vis die geen schubben hebben zijn niet toegestaan (om te eten).


Versiersels

1.Vraag: Is het haram voor een man om een oorbel te dragen? Zo niet, kan hij bidden met een oorbel om zijn oor?

Antwoord: Uit verplichte voorzorgsmaatregel moet hij het dragen van een oorbel voorkomen.

 

2.Vraag: Is het gebruik van gouden/zilveren manchetknopen, pennen en dasspelden toegestaan?

Antwoord: Het is voor een man verboden om gouden sieraden te dragen.

 

3.Vraag: Is het voor een man toegestaan om witte of gele goud te dragen?

Antwoord: Dit is niet toegestaan.

 

4.Vraag: Wat is de huidige waarde in mithqal of gram van het gewicht van goud, bekend als “Al-himsa”?

Antwoord: Al-Himsa is 1/24 van mithqal as-sayrafi, en de laatste is 4.64 gram, dus het gewicht van Al-Himsa zal 0.193 gram zijn.


Verzekering

1.Vraag: Is het toegestaan om een levensverzekering te hebben?

Antwoord: Dit is toegestaan, er is geen bezwaar hiertegen.

 

2.Vraag: Een moslim in het westen beweert dat hij in zijn land vele jaren heeft gereden, en hij ondersteunt zijn bewering met een document van een bepaalde bron zodat hij eenvoorkeurtarief krijgt voor zijn verzekeringspremie. Mag hij zijn feiten veranderen in zijn verklaring? Is het toegestaan om hem hierbij te helpen?

Antwoord: Liegen voor de bovengenoemde doel is niet toegestaan, noch is het toegestaan om geld te claimen op deze manier. Helpen aan deze valsheid is hetzelfde als het plegen van een zonde.

 

3.Vraag: Is het toegestaan om verzekeringsbedrijven in niet-Islamitische landen te bedriegen, wanneer men zeker weet dat het de reputatie van de Islam niet zal schaden?

Antwoord: Dat is niet toegestaan.

 

4.Vraag: Een moslim beschadigd (met vuur) expres zijn woning zodat hij een vergoeding krijgt van een niet-Islamitische verzekeringsmaatschappij. Is het toegestaan om dit de doen? Is het voor hem toegestaan om deze vergoeding aan te nemen?

Antwoord: Het is niet toegestaan om zijn woning te vernielen en te verwoesten, noch is het toegestaan om voor het bovengenoemde doelvalse informatie te geven aan de verzekeringsmaatschappij. Het ontvangen geld is onrechtmatig.

 


Voedsel

1.Vraag: Kunnen wij voedsel eten dat gekookt is door een niet-moslim, wanneer wij niet weten of het schoon/rein is?

Antwoord: Een moslim is toegestaan ieder voedsel te eten gemaakt door een persoon waarvan het geloof en religie niet bekend voor hem zijn, ongeacht of die persoon het met natheid aangeraakt heeft of het niet aangeraakt heeft, zolang hij niet weet of niet zeker is dat het voedsel iets bevat wat verboden voor hem is.


2.Vraag: Kunnen wij een maaltijd eten dat gekookt is door een niet-moslim waarvan we de religie niet kennen?

Antwoord: Het is toegestaan om het voedsel op te eten en het is niet noodzakelijk voor een moslim om de persoon die het eten voorbereid heeft te ondervragen over zijn geloof of ongeloof, en of hij wel of niet het voedsel heeft aangeraakt, zelfs als deze navraag gemakkelijk en natuurlijk is voor iemand die het wil vragen.


3.Vraag: Kan ik christelijke voedsel eten waar vlees in zit?

Antwoord: Ieder soort voedsel met de uitzondering van vlees, vet, en hun extracten zijn toegestaan voor een moslim, zelfs als hij twijfelt dat het iets kan bevatten dat verboden is voor hem om te eten of betwijfelt dat het goed gekookt/bereid is.


4.Vraag: wat is de algemene uitspraak over voedsel gemaakt door ahl-e-Kitab (mensen van het boek)?

Antwoord: Aangezien de volgelingen van het verleden die religies hebben onthuld (dat zijn, de joden, de christenen en de zoroastriërs) ritueel rein zijn, zijn er vele problemen omtrent de staat en toelaatbaarheid van het voedsel opgelost wanneer wij in hun midden wonen. Het wordt toegestaan voor ons moslims om van hun voedsel te eten, ongeacht of zij het aangeraakt hebben met hun natte handen of niet, zolang we niet weten of niet zeker zijn dat het iets bevat wat verboden voor ons is, zoals bedwelmde dranken. Wat betreft vlees, vet en hun extracten, deze zijn haram en kunnen niet gebruikt worden mits men zeker is dat deze halal zijn.


5.Vraag: Is het toegestaan voor een moslim om een bijeenkomst bij te wonen waarbij bedwelmde dranken worden geserveerd?

Antwoord: het eten en drinken in deze bijeenkomsten zijn verboden. Hoewel, het verbod van het bijwonen van deze bijeenkomsten is gebaseerd op verplichte voorzorg. Maar het is geen probleem om deze bijeenkomsten bij te wonen met als doel het kwade te verbieden (nahi’anil munkar), als men hiertoe in staat is.


6.Vraag: Is het toegestaan om in onze voedsel olie te gebruiken afkomstig van vissen die voor ons verboden zijn? Hoe zit het met het gebruik van deze oliën voor andere zaken?

Antwoord: het is niet toegestaan om deze oliën voor het koken te gebruiken, maar het gebruik voor ieder andere doeleinde is wel toegestaan.


7.Vraag: we zijn niet op de hoogte van de ingrediënten in voedsel wat in westerse winkels verkocht wordt: het zou kunnen dat deze geen ingrediënten bevatten die voor ons verboden zijn en misschien ook wel. Zijn we toegestaan om deze items te eten zonder naar de ingrediënten te kijken, of er onderzoek naar te doen? Of is dit niet voor ons toegestaan?

Antwoord: Het is toegestaan (om zulke voedsel te eten) zolang het niet bekend is dat het vlees bevat, vet, of hun derivaten (afgeleiden) die verboden voor ons zijn.


Volwassenheid

1.Vraag: Wanneer wordt een jongen volwassen? Met andere woorden, wanneer moet hij beginnen met het uitvoeren van de religieuze handelingen als verplichte taak?

Antwoord: Een jongen bereikt de leeftijd van volwassenheid op zijn 15e jaar, behalve wanneer één van de tekenen van bolugh (volwassenheid) vóór die leeftijd verschijnt.

2.Vraag: Wanneer is een meisje volwassen volgens de Islamitische wetgeving (sharia)?

Antwoord: Zij wordt als volwassene beschouwd nadat zij haar 9e jaar (Arabische kalander) heeft voltooid.

3.Vraag: Hoe wordt de puberteit bevestigd?

Antwoord: Puberteit bij mannen kan worden bevestigd als één van deze drie tekenen aanwezig zijn:

1. Het voltooien van het 15e jaar (Arabische kalander).

2. Ejaculatie door seksuele betrekkingen of zaadlozing overdag en/of tijdens het slaap.

3. De aanwezigheid van de ruwe type schaamhaar (vergelijkbaar met het hoofdhaar).


Vriendschap

1.Vraag: Is het toegestaan om niet-moslims te groeten en cadeaus te geven, als zij bijvoorbeeld buren of collega’s zijn?

Antwoord: Als diegene geen haat uit (in woorden of daden) tegen de Islam of moslims, dan is er geen probleem in het doen wat nodig is in een vriendschap, zoals goed zijn en liefdadigheid tonen. Almachtige Allah heeft gezegd: “Allah verbiedt u niet om op te trekken met degenen die geen oorlog tegen u hebben gevoerd op grond van uw religie, en hebben u niet uit uw woningen gedreven, dus wees vriendelijk en rechtvaardig tegen hen; voorzeker, Allah houdt van de daders van rechtvaardigheid.” [60:8]

 

2.Vraag: Is het voor een moslim toegestaan om een niet-moslim als vriend te nemen?

Antwoord: Het is voor een moslim toegestaan om een niet moslim als kennis of vriend te nemen, hij dient oprecht te zijn tegenover hen, en zij dienen oprecht te zijn tegenover hem, om zo elkaar te helpen bij het vervullen van de behoeften van dit leven. Almachtige Allah heeft gezegd: “Allah verbiedt u niet om op te trekken met degenen die geen oorlog tegen u hebben gevoerd op grond van uw religie, en hebben u niet uit uw woningen gedreven, dus wees vriendelijk en rechtvaardig tegen hen; voorzeker, Allah houdt van de daders van rechtvaardigheid.” [60:8]

Wanneer dit soort vriendschap tot goede resultaat leidt, zal het garanderen dat de niet-moslim vriend, buurman, collega of zakenpartner de waarde van de Islam zal weten, en het zal hem dichterbij deze oprechte religie brengen. De heilige Profeet zei tegen imam Ali (vzmh): “Als Allah jou tot één van zijn dienaren neemt, is dit beter voor jou dan wat dan ook waarop de zon van het Oosten naar het Westen schijnt.”

 

3.Vraag: Is het voor een vijftien jarige jongen toegestaan om een vriendin te hebben?

Antwoord: Vriendschap met een niet-mahram is niet toegestaan.

Share.

About Author

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.