Onderwerpen ‘E’

0

Eten en drinken| Ethische kwesties


Eten en drinken

1.Vraag: Zijn champions halal groenten ?

Antwoord: Ja het is halal.

 

2.Vraag: Is het voor een moslim toegestaan om in een hotel te eten, dat door een niet-moslim wordt beheert?

Antwoord: Het is toegestaan om gerechten te eten die geen vlees bevatten.

 

3.Vraag: Is het toegestaan om in de McDonalds te eten ?

Antwoord: Het is toegestaan om het voedsel te eten wat geen vlees bevat. Ook is het toegestaan om vlees te eten als de verkoper een moslim is en de moslimverkoper jou kan verzekeren dat het vlees halal is.

 

4.Vraag: Is het toegestaan om iets te eten wat gekookt is door een niet-moslim?

Antwoord: Het is toegestaan om het te eten zolang het niet onrein (najis) is, met uitzondering van vlees. Vlees is niet toegestaan om te eten.

 

5.Vraag: Is het toegestaan om voedsel te eten wat gemaakt is door een Hindoestaan?

Antwoord: Als het niet bekend is of het eten rein of onrein (najis) is en het bevat geen vlees, dan is het toegestaan. Als het voedsel is aangeraakt met natte handen (door de Hindoestaan), is het niet toegestaan.

 

6.Vraag: De mensen in Europa hebben verschillende overtuigingen, nationaliteiten en religies. Wanneer ik vochtig eten koop, is het mogelijk dat de verkoper het met zijn handen aanraakt. Kunnen wij ervan uitgaan dat het eten rein (taher) is aangezien we de religie van de verkoper niet kennen?

Antwoord: Zolang het niet bekend is of de handen van de verkoper najis (onrein) zijn, is het eten rein (taher).

 

7.Vraag: Gelatine wordt vaak toegevoegd aan verschillende soorten eten en drinken. We weten niet of deze gelatine van een plant of van een dier is gemaakt, en als het van een dier is weet ik niet of de gelatine van het vlees of van de botten wordt gemaakt. Ook weet ik niet of het dier halal is geslacht. Mag ik dit soort gelatine consumeren?

Antwoord: Het is toegestaan om gelatine te eten als het niet bekend is of de gelatine verkregen is van dieren of van planten, maar als het bekend is dat het van een dier is dan mag je het niet eten behalve als het dier geslacht is volgens de Islamitische wetgeving (sharia). Deze regel geldt als voorzorgsmaatregel, ook als het gemaakt is van de botten van het dier.

Wanneer er een chemisch proces heeft plaatsgevonden om de gelatine te maken, is het toegestaan om de gelatine te eten. Ook is het consumeren van gelatine toegestaan als de gelatine verkregen isuit een niet-halal geslacht dier, als de gelatine maar volledig is geabsorbeerd in de voedsel.

 

8.Vraag: Is het toegestaan om halal vlees te eten wat gekookt is met het stoom van niet-halal vlees?

Antwoord: Dit is niet toegestaan omdat er dan onreinheid (najasa) ontstaat door de stoom van het niet-halal vlees.

 

9.Vraag: Is het toegestaan om bier te drinken waarop “Alcohol vrije bier” staat vermeld ?

Antwoord: Dit is niet toegestaan wanneer het bier gemaakt wordt van gerst dat lichte dronkenschap veroorzaakt. Als het bier wordt gemaakt van gerst dat geen lichte dronkenschap veroorzaakt, is het toegestaan.

 

10.Vraag: Alcohol wordt gebruikt ter productie van medicijnen. is het toegestaan om deze medicijnen in te nemen? Zijn deze medicijnen rein (taher)?

Antwoord: Ze zijn reinaangezien het gebruikvan alcohol zo gering is dat het opgelost is. Het is dus toegestaan om deze medicijn in te nemen.

 

11.Vraag: We weten niet wat de ingrediënten zijn van de voedingsmiddelenin de winkels in westerse landen: Het zou kunnen dat er niks in zit wat verboden voor ons is, maar het zou ook kunnen dat er iets in zit watverboden is. Is het toegestaan om zulke voedingsmiddelen te eten zonder naar de ingrediënten te kijken?

Antwoord: Het is toegestaan om zulke voedingsmiddelen te eten zolang je niet weet of er vlees of vetten in zitten die verboden voor ons zijn.

 

12.Vraag: Als er wijn wordt geserveerd aan een tafel: is het dan verboden om daar als moslim bij te zitten? Wat houdt ‘tafel’ in? Geld dit voor de hele groep (met wie je naar dat restaurant bent gegaan) ook al wordt er bij jouw tafel geen alcohol geserveerd? Of geldt dit alleen voor de groep die aan de tafel zit waar alcohol wordt geserveerd/gedronken?

Antwoord: De criteria is één tafel, maar je moet weten dat het verbod op het zitten bij een tafel waar alcohol wordt gedronken geldt als voorzorgsmaatregel; eten en drinken bij die tafel waar alcohol wordt geserveerd is verboden (haram) op basis van verplichte voorzorgsmaatregel.


Ethische kwesties

1.Vraag: Is het toegestaan om in landen van de ongelovigen te stelen en hun bedriegen, zoals zijzelf ook doen?

Antwoord: Het is niet toegestaan om van hun privé eigendommen te stelen, noch is het toegestaan om schade te brengen aan hun goederen. Deze handelingen kunnen de naam van de Islam en de reputatie van de moslims schaden. Desondanks is het bovengenoemde niet toegestaan, omdat het op verraad en schending van onvoorwaardelijke vertrouwen (bijv. de aanvraag van visum of verblijfsvergunning) neerkomt. Het verraad en misbruik van vertrouwen tegen wie dan ook, is verboden.

 

2.Vraag: Is het voor een moslim toegestaan om in Europa valse informatie te geven aan overheidsdiensten,om zo betere financiële of abstracte voordelen te krijgen?

Antwoord: Dat is niet toegestaan, omdat dit hetzelfde is als liegen.

 

3.Vraag: Een persoon bezoekt een land, er wordt op zijn paspoort gestempeld dat hij niet mag werken in dat land. Als hij illegaal gaat werken en daaruit geld verkrijgt, wordt het geld als halal beschouwd?

Antwoord: Indien het visum werd verleend tegen een overeenkomst waarin staat dat die persoon geen enige vorm van arbeid mag verrichten gedurende de periode van zijn verblijf in het land, dan is het overtreden van deze overeenkomst haram. Echter, dit mag hem niet onthouden van het loon (geld). Het is voor hem toegestaan om de beschikkingsrecht hierover te hebben, als hij dit gepast acht.

 

4.Vraag: Is het toegestaan om geslachtsgemeenschap te hebben met een ongelovige vrouw of met een vrouw van ahlal-kitab (mensen/volgers van het boek) zonder een huwelijkscontract? Ook als het opmerkelijk is dat het land direct of indirect oorlog voert tegen moslims?

Antwoord: Dit is niet toegestaan.

 

5.Vraag: Wat is de regelgeving over het groeten met “Assalamaleykom” (Islamitische groet, wat vrede zij met u betekend) tegen de mensen van het boek of tegen de ongelovigen? Is het toegestaan om hun te feliciteren tijdens hun feestdagen, zoals kerstmis?

Antwoord: Er is geen bezwaar in de intentie van de begroeting, alhoewel het makroeh (ongewenst) is, behalve in noodzaak. Men dient met het woord ‘alaik’ (met u) te gebruiken bij het reageren op de begroeting.  Er is geen bezwaar tegen het begroeten van hun, op hun feestdagen.

 

6.Vraag: Is het voor een vrouw verplicht dat zij binnen het huis werkzaamheden verricht zoals afwassen, koyken en de kleding van haar man strijken?

Antwoord: Deze taken uitvoeren zijn niet de religieuze plichten van een vrouw, maar het is moreel goed om samen te werken en haar man helpen in zijn moeilijkheden. Een vrouw heeft het recht om geld te vragen van haar man voor de werkzaamheden die zij thuis verricht.

Share.

About Author

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.