Meningen van niet moslims

0

Dit is een verzameling van korte citaten van zeer uiteenlopende vooraanstaande personen die geen Moslim zijn.


In de naam van Allah, De meest Barmhartige, De meest Genadevolle.

Wat niet-moslims zeggen over Islam


De Snelst Groeiende Godsdienst in de Wereld

Dit is een verzameling van korte citaten van zeer uiteenlopende vooraanstaande personen die geen Moslim zijn, onder wie academici, schrijvers, filosofen, dichters, politici en activisten uit zowel het Oosten als het Westen. Voor zower wij weten, is geen van hen ooit Moslim geworden. Deze woorden geven dus hun persoonlijke kijk op verschillende aspecten van het Moslim geloof.


Sarojini Naidu

(1879-1949)Een schrijver, dichteres en één van de meest zichtbare leiders in het India van voor de onafhankelijkheid. Voorzitter van het Indiaas Nationaal Congres en de eerste vrouwelijke gouverneur van het vrije India

Gevoel van rechtvaardigheid is één van de meest geweldige idealen van Islam, omdat als ik in de Koran lees, ik die dynamische levensprincipes vind, geen mystieke, maar praktische ethiek voor het dagelijkse gedrag in het leven, geschikt voor de hele wereld. “Het was de eerste godsdienst die democratie predikte en in de praktijk bracht, want in de moskee, als de oproep voor gebed klinkt en gelovigen samengekomen zijn, wordt de democratie van Islam vijf keer per dag uitgedrukt wanneer de boer en de koning naast elkaar knielen en uitroepen: “Alleen God is Groot.” Ik word steeds weer geraakt door deze onverdeelbare eenheid van Islam die een mens instinctief tot broeder maakt.”

.[Lezingen over “De Idealen van Islam;” zie Speeches And Writings Of Sarojini Naidu, Madras, 1918, blz. 167-9]

 


Arnold J. Toynbee

(1889-1975) Brits historicus, Docent aan Oxford Universiteit.

De uitroeiing van het rassenbesef als onder Moslims, is één van de opmerkelijke prestaties van Islam en in de huidige wereld is er, toevallig, een dringende behoefte aan verspreiding van deze Islamitische deugd.”

[Civilization On Trial, New York, 1948, blz. 205]

 


William Montgomery Watt

(1909- ) Professor (Emeritus) van Arabische en Islamitische Studies aan de Universiteit van Edinburgh.

Ik ben geen Moslim in de normale zin, hoewel ik hoop dat ik een “Moslim” ben als “één overgegeven aan God”, maar ik geloof dat besloten in de Koran, en andere uitdrukkingen van de Islamitische visie, een overvloed aan goddelijke waarheid is waarvan ik en andere Westerlingen nog steeds zoveel te leren hebben en Islam is zeker een sterke mededinger in het leveren van het fundamentele raamwerk van de godsdienst van de toekomst.”

[Islam And Christianity Today, Londen, 1983, blz. IX.]

 


Bertrand Russell

(1872-1970) Brits filosoof, wiskundige en Nobelprijs winnaar, wiens nadruk op logische analyse de loop van de 20ste-eeuwse filosofie zeer heeft beïnvloedt.

Ons gebruik van het gezegde ‘de Donkere Middeleeuwen’ om de periode 699 tot 1000 te beslaan, geeft onze overmatige aandacht voor West-Europa aan… Van India tot Spanje bloeide de magnifieke beschaving van Islam. Wat verloren ging aan het Christendom in deze tijd, ging niet verloren aan beschaving, maar juist het tegendeel… Voor ons lijkt het dat West-Europese beschaving beschaving is, maar dit is een bekrompen kijk.”

[History of Western Philosophy, Londen, 1948, blz. 419]

 


Hamilton Alexander Roskeen Gibb

(1895-1971) Een toonaangevende geleerde van de Oriënt in zijn tijd

Maar Islam heeft een nog andere dienst te leveren aan de zaak der mensheid. Het staat immers dichterbij het echte Oosten dan Europa en het beschikt over een prachtige traditie van interraciaal begrip en samenwerking. Geen andere samenleving heeft zo’n staat van dienst in het verenigen in een gelijkheid van status, van kans en van inspanningen zoveel en zo verschillende rassen der mensheid … Islam heeft nog altijd de kracht om ogenschijnlijk onverzoenbare elementen van ras en traditie te verzoenen. Als ooit de oppositie van de grote samenlevingen uit Oosten en Westen vervangen zou moeten worden door samenwerking, dan is de bemiddeling door Islam een onmisbare voorwaarde. In de handen van Islam ligt grotendeels de oplossing van het probleem waarmee Europa wordt geconfronteerd in haar verhouding met het Oosten.”

[Whither Islam, Londen, 1932, blz. 379.]

 

Dat zijn (Mohammed’s) hervormingen de status van vrouwen in het algemeen verbeterden, is algemeen erkend.”

[Mohammedanism, Londen, 1953, blz. 33]

 


James A. Michener

(1907-1997) Toonaangevend Amerikaans schrijver; ontvanger van eredoctoraten in vijf vakgebieden van dertig toonaangevende universiteiten en onderscheiden met de Presidentiële Medaille van Vrijheid, Amerika’s hoogste burgeronderscheiding.

Geen andere godsdienst in de geschiedenis heeft zich zo snel verspreid als Islam … Het Westen heeft sterk geloofd dat deze opkomst van godsdienst mogelijk was gemaakt door het zwaard. Maar geen moderne geleerde accepteert dat idee en de Koran is expliciet tot steun van de vrijheid van geweten.”

[Islam-The Misunderstood Religion, Readers’ Digest (AmerikaanseEditie) mei 1955]

 


Edward Gibbon

(1737-1794) Beschouwd als de grootste Britse historicus van zijn tijd.

Ik geloof in Eén God en Mohammed de Apostel van God’, is de eenvoudige en onveranderlijke belijdenis van Islam. Het intellectuele beeld van de Godheid is nog nooit verlaagd door enig zichtbare idool; de eerbewijzen aan de profeer hebben nooit de maat der menselijke deugd overschreden en zijn bestaande voorschriften hebben de dankbaarheid van zijn discipelen binnen de grenzen van rede en godsdienst gehouden.”

[History Of The Saracen Empire, Londen, 1870, blz. 54.]

Zuiverder dan het systeem van Zoroaster, liberaler dan de wet van Mozes, zou de godsdienst van Mohammed minder inconsistent kunnen lijken met rede dan de geloofsovertuiging van mysterie en bijgeloof die in de zevende eeuw de eenvoud van de gospels te schande maakten.”

[The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, vol. 5. Blz. 487]

 


Jared Diamond

Professor in de Fysiologie aan de UCLA Faculteit der Geneeskunde; ontvanger van de Pulitzer Prijs voor Algemene Non-Fictie in 1998.

Middeleeuws Islam was technologisch vooruitstrevend en open voor vernieuwing. Het behaalde een veel hogere graad van alfabetisme dan Europa in die tijd; het nam de erfenis van de klassieke Griekse beschaving in zo’n mate op, dat vele klassieke boeken nu alleen aan ons bekend zijn door Arabische kopieën. Het vond windmolens, trigonometrie, latijnszeilen uit en boekte grote vooruitgang in metallurgie, mechanische en chemische techniek en irrigatiemethoden. In de Middeleeuwen ging de technologiestroom verreweg het meest van Islam naar Europa, in plaats van van Europa naar Islam. Slechts na 1500 begon de netto richting van de stroom zich om te keren.”

[Guns, Germs, and Steel – The Fates of Human Societies, 1997, blz. 253]


Annie Besant

(1847-1933) Brits theosofist en nationalistisch leider in India. Voorzitter van het Indiaas Nationaal Congres in 1917.

Ik denk vaak dat de vrouw vrijer is in Islam dan in het Christendom. De vrouw wordt meer beschermd door Islam dan door het geloof dat Monogamie predikt. In Al-Quran is de wet over vrouwen rechtvaardiger en liberaler. Het is pas in de laatste twintig jaar dat Christelijk Engeland de rechten van vrouwen op bezit heeft erkend, terwijl Islam dit recht altijd al heeft toegestaan.”

[The Life and Teachings of Muhammad, Madras, 1932, blz. 25, 26]


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Die naar het Woord luisteren en dit het best naleven. Zij zijn het die Allah geleid heeft, en zij zijn de verstandigen..”

Heilige Koran 39:18


Bron: al-islam.org

Share.

About Author

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Leave A Reply