Leef je dag Husaini!

0


De reden waarom ik een hoofddoek draag is…


In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle.

De vraag waarom ik een hoofddoek ben gaan dragen heb ik de afgelopen tijd vaak moeten beantwoorden, omdat ik Alhamdullillah sinds een paar weken terug deze stap heb gezet. Hoe ik op dit besluit ben gekomen en hoe ik uiteindelijk de stap heb gezet, zal ik via dit verslag met jullie delen (met de intentie om de zusters die er ook over nadenken (indirect) een steuntje in de rug te geven).

Ik ben opgegroeid in een omgeving waar weinig moslims/allochtonen waren. In de tijd van de basisschool en middelbare school ben ik hier heel erg in mee gegaan en deed ik helaas weinig aan het geloof. Als je mij zou vertellen dat ik over een aantal jaar een hoofddoek zou dragen, zou ik je dan ook nóóit geloven. Echter, sinds 2 jaar geleden na een vakantie in Mashad, veranderde dit en begon ik mij te verdiepen in de Islam en met het praktiseren ervan. Mijn nicht nam mij mee naar jongerenbijeenkomsten en ik kwam erachter dat er heel wat jongeren van mijn leeftijd heel erg actief bezig zijn op dit gebied, wat ik in eerste instantie niet had verwacht. Ik kreeg steeds meer een ‘’thuis-gevoel’’ dankzij deze bijeenkomsten en dit duwde mij steeds verder de juiste richting op. Mijn vriendengroep veranderde ook compleet naar zusters die ik in de moskee heb leren kennen. Deze mensen hebben er mede voor gezorgd dat ik uiteindelijk de stap heb gezet om hijab te dragen.

Ik wilde al heel lang beginnen met het dragen van hijab, echter stelde ik het toch steeds uit. De laatste paar maanden knaagde het steeds meer aan me omdat ik het zo graag wilde, maar ik wist niet wat het nou was dat mij steeds tegenhield. Shaytan, ja, maar wat zou ik hierover op de Dag des Oordeels zeggen? Dat shaytan mij tegen hield? Heeft Allah (swt) ons niet verteld dat shaytan onze open vijand is? En kan ik dit dan als argument gebruiken wanneer Allah (swt) mij vraagt waarom ik geen hijab droeg? Het antwoord hierop is nee. Waar is hij op de Dag des Oordeels om naar te wijzen? Nergens, dus hoe kan ik me dán verontschuldigen tegenover Allah (swt)?

Ook besefte ik dat je in iedere situatie aan Imam Husain (as) kan denken. Hij (as) heeft zijn hele familie én zichzelf opgeofferd voor de Islam… En dan vind ik het moeilijk om een hoofddoek te dragen?!
Imam Husain (as) laat ons de werkelijke toewijding aan het geloof zien en ondertussen hechten wij meer waarde aan de wereldse zaken. Zoals, wat zullen mijn medestudenten over mij zeggen, hoe zullen mijn buren hierover denken, hoe zal mijn familie hierop reageren enz enz.

imam-husain-naamIs dit werkelijk waar hij (as) zich voor heeft opgeofferd? Mijn nicht vertelde me toen, dat je elke ochtend een niyat (intentie) bij het ochtendgebed kan doen, dat jouw dag Husaini zal verlopen en niet yazidi. Maar hoe kan jouw dag Husaini zijn zonder hijab, een regel wat Allah (swt) in Zijn (swt) Quran duidelijk heeft gemaakt. Iets waardoor ik dichter bij mijn Schepper (swt) zou komen en Hem (swt) tevreden zou stellen.  

Hierdoor ging ik er nog meer over nadenken, wat houdt mij nou nu nog tegen? Ik besloot het gewoon te proberen en ik schaamde mij na deze dag als nooit tevoren. Het ging me zó makkelijk en positief af, Alhamdullillah. Ik kreeg zoveel mooie en positieve reacties en ik voelde me van binnen zo rijk. Als ik op straat liep voelde ik me helemaal compleet. Alsof ik iets terug kreeg wat ik altijd al miste. Subhan’Allah, Allah (swt) helpt je van alle kanten met elke stap die je naar Hem (swt) zet.

Sindsdien ben ik elke dag meer gaan houden van de hijab en zal ik hem ook nooit meer af doen Insha’Allah. Mijn hoofddoek zélf was niet het moeilijke met deze stap, maar mij houden aan de complete hijab. Jouw gedrag, de manier waarop jij je kleedt, wat je zegt, je ogen neerslaan in bepaalde situaties, je intentie met álles wat je dagelijks doet enz enz. Dat is pas de échte uitdaging.

Mijn tips aan de zusters die Insha’Allah ook deze stap willen zetten: bezoek zoveel mogelijk jongerenbijeenkomsten! Dit zal een noor (licht) in je leven worden. Je wordt met zoveel warmte ontvangen, je maakt veel nieuwe vrienden en tegelijkertijd maak je jouw akhiraat makkelijker. Tot slot heb ik nog een formule die ik graag met jullie deel, die ik weer van een broeder heb meegrekegen. Als een mens ervan uitgaat dat zij dagelijks 1 zonde zal begaan voor het niet dragen van hijab, dan kom je jaarlijks uit op 365 zondes. Als we ervan uitgaan dat een gemiddelde persoon 70 jaar wordt, dan zijn dat in totaal 60 jaar x 365 zondes = 21.900 zondes. Hoe kan je op de Dag des Oordeels zoveel zondes tegenover hasanaat (goede daden) plaatsen?

Insha’Allah zal Hij (swt) het vergemakkelijken voor de zusters die ook deze stap willen zetten.

“Zet 1 stap naar Allah (swt) en Hij (swt) zal 10 stappen naar jou zetten!”


-Sahar Shariaty

Share.

About Author

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.