Rituele wassing

0

Hoe moet ik de rituele wassing (Wudhu) en Tayammum verrichten?


In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle.

[su_note note_color=”#64d857″ text_color=”#ffffff” radius=”4″] [su_quote]Koran: hoofdstuk 5, vers 6:

“O, gij die gelooft, wanneer gij u opricht tot het gebed, wast uw gezicht en uw handen tot aan de ellebogen en wrijft uw (natte) handen over uw hoofden en (wrijf) uw voeten tot aan de enkels. En als gij onrein zijt, reinigt u. En als gij ziek of op reis zijt en een uwer komt van de afzondering, of gij hebt vrouwen aangeraakt en gij vindt geen water, zoekt dan uw toevlucht tot zuivere aarde en veegt daarmede uw gezicht en handen af. Allah wenst u niet in moeilijkheden te brengen, maar Hij wenst u te reinigen en Zijn gunst aan u te vervolmaken, opdat gij dankbaar zult zijn.[/su_quote][/su_note]

 

Waarom moet ik mijzelf reinigen vóór het gebed?

Vóór het verrichten van de dagelijkse gebeden (en voor een aanbevolen of een verplicht vereiste voor andere daden van aanbidding) moeten moslims zich reinigen – gebruikelijk wordt dit gedaan met water. De kleine vorm van deze reiniging met water wordt Wudhu genoemd, terwijl de grote vorm Ghusl (wassing) wordt genoemd. Als er geen water beschikbaar is, kan de reiniging verricht worden met schone aarde of grond, en dit wordt Tayammum genoemd.

Wanneer Wudhu te verrichten?

Iedere moslim moet in een staat van spirituele reinheid zijn voor het verrichten van de dagelijkse, verplichte gebeden. Dezelfde staat moet worden bereikt voordat vele andere daden van aanbidding, zoals niet-verplichte gebeden, het aanraken van het schrift van de Heilige Quran en de rituelen van de bedevaart (Hajj) kunnen worden verricht. In de meeste gevallen is het genoeg om Wudhu te verrichten om deze reinheid te bereiken. In andere gevallen moet Ghusl (wassing) worden verricht. Ghusl is niet opgenomen in dit artikel.

Hoe Wudhu te verrichten?

Niyya: Maak je intentie als, ‘Ik verricht Wudhu voor het genoegen van Allah en om nabijheid tot Hem te zoeken.’

Het gezicht wassen:


 Eerst, voordat je Wudhu maakt, verwijder je alles op je gezicht (en handen) dat kan voorkomen dat water de huid bereikt
(tastbare dingen als een horloge, ring enz. of dingen als verf of alles wat een barrière over de huid zou zijn).

wudu-gezicht-wassenNeem een handvol water in de rechterhand en schenk dit over het gezicht vanaf het punt waar de haargrens is tot de onderkant van de kin zo dat het water alle delen van haarlijn tot kin, en het totale, horizontale vlak van het gezicht binnen de wijdte van de hand van middelvinger tot duim, bereikt. Om er zeker van te zijn dat alle externe delen zijn gewassen, neem je een klein gedeelte van de binnenste gedeelten van de neus, lippen en ogen in de wassing mee. Het is niet nodig om de gehele binnenkant van deze delen te wassen. Een keer wassen zoals hierboven beschreven is verplicht. Een herhaling van deze wassing is aanbevolen terwijl nog meer herhalingen verboden zijn.

Het wassen van de armen:
Gebruik je linkerhand en giet water over de rechterarm, van de elleboog tot de vingertoppen en veeg dan met dezelfde hand het water over beide kanten
van de arm om er zeker van wudu-handen-wassen te zijn dat alle delen gewassen zijn. Doe dan hetzelfde bij de linkerarm door je rechterhand te gebruiken. Het wassen moet vanaf de ellebogen naar de vingertoppen gebeuren en niet andersom. Giet het water vanaf een stukje boven de elleboog om verzekerd te zijn dat de gehele onderarm wordt meegenomen. Was op zo’n manier dat het water door het huidhaar gaat (als dit er zit) en de huid raakt. Opnieuw is eenmaal wassen zoals hierboven beschreven verplicht. Een tweede wassing is aanbevolen, terwijl nog meer herhalingen van wassen verboden is.

Over het wassen van het gezicht en handen:

 • Was door het gieten van water van boven naar beneden. De andere kant op wassen zal je Wudhu ongeldig maken.
 • Was iets verder dan de verplichte lichaamspunten om er zeker van te zijn dat alle delen bedekt zijn met water.

Het hoofd vegen:
Vervolgens veeg je een kwart van het hoofd met het vocht dat is overgebleven in je rechterhand. Veeg van het bovenste gedeelte van je hoofd naar beneden
(van je achterhoofdwudu-hoofd-vegen richting je gezicht). Het is aanbevolen om de veeg in de lengte te doen ter grootte van een vinger. Vegen kan met één vinger gedaan worden; maar het is aanbevolen om drie vingers samen te gebruiken (de middelvinger, wijsvinger en ringvinger). Het water moet de huid raken, echter als het haar zo kort is dat het niet gekamd kan worden, dan is het genoeg om het haar te vegen. Terwijl je je voorhoofd veegt, moet je hand niet je voorhoofd raken. Door dit anders te doen, zal het water van je voorhoofd met het water van de hand doen mengen, en dit zal het vegen van je rechtervoet ongeldig maken, omdat het vegen alleen gedaan moet worden met het water van de hand.

Vegen van de voeten:
Als laatste veeg je je voeten met het vocht dat in je handen is achtergebleven. Het vegen begint van de top van iedere teen tot het enkelgewricht.
Veeg je rechtervoet met je wudu-voet-vegenrechterhand, en je linkervoet met je linkerhand. Het is beter om op zijn minst de wijdte van drie vinger te vegen (middelvinger, wijsvinger en ringvinger), en het is nog beter om met de gehele hand over de gehele voet te vegen. Op het moment van het vegen van de voet, trek je je hand van de tenen naar het enkelgewricht (zoals hierboven beschreven) in de lengte van de teentoppen naar de enkels. Plaats niet je hele hand op je voet en wrijf naar boven. Wees je ervan bewust dat het vegen van voeten over sokken of schoenen niet geldig is, behalve in ongewone omstandigheden.

Over het vegen van het hoofd en de voeten:

 • Terwijl je je hoofd en voeten veegt, beweeg je je hand erover. Je hand stil houden en je hoofd en voeten onder je hand bewegen, zal je Wudhu ongeldig maken. Het kan echter geen kwaad om je hoofd en voeten licht te bewegen tijdens het vegen.
 • De gedeelten die je veegt moeten droog zijn voordat je begint met vegen, en als ze zo nat zijn dat het vocht in je handpalmen geen effect op hen heeft, dan is het vegen nutteloos/ongeldig. Een beetje vochtigheid op het gedeelte dat je wast is toegestaan, zolang het vocht van de palm zich er onmiddellijk mee mengt terwijl je veegt.
 • Vegen moet gedaan worden met het vocht dat in de palmen achterblijft na het wassen. Maak niet opnieuw je handen nat, en meng niet het vocht op de palmen met water van andere lichaamsdelen van Wudhu. In het geval dat de palmen droog zijn voor het vegen, dan kunnen de palmen opnieuw worden natgemaakt met water uit de baard, snor, wenkbrauwen of andere delen van Wudhu.

Wanneer Tayammum te verrichten?

Verricht Tayammum in plaats van Wudhu of Ghusl in de volgende gevallen:

 1. Als er niet genoeg water beschikbaar is voor Wudhu or Ghusl.
 2. Als het verkrijgen van water voor Wudhu je leven of bezit in gevaar zal brengen of als je op geen enkele manier in staat bent om water te verkrijgen.
 3. Als het gebruik van het beschikbare water onvoldoende drinkwater zal overlaten of een risico opleveren van doodgaan van dorst of ziekte, of moeilijkheden voor je zelf of degenen die van jou afhankelijk zijn.
 4. Als gezicht en handen wassen je gezondheid in gevaar zal brengen.
 5. Als water wel beschikbaar is, maar je geen toestemming hebt het te gebruiken.
 6. Als het risico bestaat dat het verrichten van Wudhu of Ghusl de tijd van het gehele of een deel van het gebed tot het eind in beslag neemt.
 7. Als het lichaam of kleren ritueel onrein (najis) is/zijn en de persoon bezit alleen genoeg water, zodat, als hij Wudhu of Ghusl zou verrichten, er geen water meer over zou blijven om zijn lichaam of kleren rein te maken voor het gebed.

Hoe Tayammum te verrichten?

Niyya: Maak je intentie als, ‘Ik doe Tayammum in plaats van Wudhu (of Ghusl ), voor het genoegen van Allah om nabijheid tot Hem te zoeken.’
Stap 1: Strijk de palmen van beide handen simultaan over aarde, zand of steen (hangt van de voorkeur af) dat droog en schoon is. (Figuur 1)
Stap 2: Haal beide palmen beide samen van het begin van het voorhoofd waar het haar groeit naar beneden naar de brug van de neus. Beide kanten van het voorhoofd tot aan je ogen en de wenkbrauwen moeten worden meegenomen. (Figuur 2 en 3)
Stap 3: Haal dan de linker palm over de gehele rug van de rechterhand van het polsbot tot de vingertoppen. (Figuur 4)
Stap 4: Haal dan de rechterpalm over de gehele rug van de linkerhand.
Stap 5: Strijk de palmen beide samen over een toegestane oppervlakte voor een tweede keer zoals in stap 1.
Stap 6: Herhaal Stap 3.
Stap 7: Herhaal Stap 4.

 

tayammum

tayammumtayammumtayammum

[su_divider]

Voor sommige onbekende termen, zie onze: begrippenlijst.

Bron: Een vertaling van al-islam.org

Share.

About Author

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.