Gebed (ghofaylah en Layl)

0


Hoe verricht ik het gebed van Ghofaylah en Layl?


In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle.

Heilige Koran, Hoofdstuk de Profeten 21:87, 88

En de Visman toen hij verbolgen heenging en meende dat Wij niets tegen hem vermochten. Toen riep hij uit in de duisternissen: Er is geen ander god dan Gij Lofprijzing aan U! Ik behoorde tot de onrechtdoeners. Toen verhoorden Wij hem en redden Wij hem uit de bekommernis. Aldus redden Wij de gelovigen.

Het verhaal achter salat al-ghofaylah

Met de visman wordt de Profeet Yunus bedoeld.  Het verhaal van Profeet Yunus (as) waarbij hij werd opgeslokt door een walvis, is bij vele bekend. Maar wat is het geheim dat Allah (swt)  Profeet Yunus (as) hem in leven heeft gehouden.
In een overlevering van Imam al Sadiq (as) wordt gezegd dat na het reciteren van het de volgende zin:  “Er is geen ander God dan Gij Lofprijzing aan U Ik behoorde tot de onrechtdoeners.” Allah (swt) zei hierna: “Toen verhoorden Wij hem en redden Wij hem uit de bekommernis. Aldus redden Wij de gelovigen.”
In overleveringen wordt er gezegd, toen Profeet Yunus (as) in de buik van de walvis zat, hij deze zin continu herhaalde waardoor Allah (swt) hem heeft bevrijd van de walvis.

Verrichten van salat al-ghofayla

Salat al-ghofayleh bestaat uit 2 rakaat die gebeden wordt tussen het isha en maghrib gebed.

1e rakat: Na takbir het reciteren van soerat al fatiha.
Na het reciteren van soerat al fatiha wordt het volgende vers gereciteerd:

Uitspraak: We thenoon ith thahabe mogathiben fe theneh an len naqder 3allayh fe nada fil tholomati an la illahe illa ante sobhaneke ini konto men el thalemeen. Fe stejebna leho we nejeynaho men el gham we kethalike nonji al mo’meneen.

وَذَا النُّونِ إِذ ذَّهَبَ مُغَاضِباً فَظَنَّ أَن لَّن نَّقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادَى فِي الظُّلُمَاتِ أَن لَّا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِين
فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَكَذَلِكَ نُنجِي الْمُؤْمِنِينَ

En de Visman toen hij verbolgen heenging en meende dat Wij niets tegen hem vermochten. Toen riep hij uit in de duisternissen: Er is geen ander god dan Gij Lofprijzing aan U! Ik behoorde tot de onrechtdoeners.
Toen verhoorden Wij hem en redden Wij hem uit de bekommernis. Aldus redden Wij de gelovigen.

-Soerat al-Anbiya vers 21:87, 88

 

Vervolgens doe je roku en sujud en ga je naar de 2e raka.

2e raka: Reciteren van soerat al-fatiha.
Vervolgens wordt het volgende vers gereciteerd:
 
وَعِندَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لاَ يَعْلَمُهَا إِلاَّ هُوَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَمَا تَسْقُطُ مِن وَرَقَةٍ إِلاَّ يَعْلَمُهَا وَلاَ حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الأَرْضِ وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ يَابِسٍ إِلاَّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ

Uitspraak:
We indaho mafatiho al ghayb la yelemaho ella ho, we yelemo ma fi al bari wel bahr we ma taskoto men wereqeten ella yelamoha we la habatan fi tholomaat al arth we la retben e la yabesen ella fi kitab al moebien.

Vertaling:
En bij Hem zijn de Sleutelen der Verborgenheid geen kent haar dan Hij. Hij kent wat op het land en in de zee is en er valt geen blad of Hij kent het en er is geen korrel in de duisternissen der aarde noch iets vochtigs noch iets droogsof het is in een klaarblijkende Schrift.
soerat alinaam  vers 59

Qunut: Houd de handen voor het gezicht, draai de handpalmen zodat zij naar boven zijn gericht, en houd handen en vingers dicht bij elkaar. Reciteer het volgende:

اَللَّهُمَّ إِنِّي اسألك بِمَفَاتِحِ  ٱلْغَيِبِ ٱلَّتِي لاَ يَعْلَمُهَا الا انت اَنْ تُصَلِّيَ عَلَىٰ مُحَمَّد وَآلِهِ.

Uitspraak:
Allahuma inni asalokeh be mefatihi al ghaybe alathi la yelemoha ella ant an tosali ala Mohammedin we aly Mohammed we an tafal be ma anta ahloh we la tafal be ma ana ahloh. ( en doe vervolgens een doa voor jezelf en voor anderen).

Vertaling:
O Allah ik vraag u met de verborgenheid die niemand kent dan U en dat u de profeet en zijn familie zegent.

Conclusie:
Als iemand  in moeilijkheden zit, helpt het om vele malen het volgende zin te reciteren: Er is geen ander God dan Gij Lofprijzing aan U Ik behoorde tot de onrechtdoeners ( la illaha illa ante, sobhaneke inni kontoo men al thalemeen).
In deze zin wordt er ook tegelijkertijd vergiffenis gevraagd en tevens het bevestigen van de eenheid van Allah (swt).
Dit gebed belooft de paradijs in de hiernamaals en elke smeekbede die je reciteert zal in sha Allah vervult worden.

Bronnen: youtube.com
Heilige Koran ( vertaald door prof. dr. j. h. kramers)


Salat al-layl

 

De Heilige Koran, Surah de prosternatie vers 16-17:

In Onze tekenen geloven slechts zij van wie de zijden zich ver houden van de ligplaatsen om hun Heer aan te roepen in vreze en verlangen en die bijdragen gevenvan het door Ons geschonken onderhoud. En geen enkele ziel weet welk een verkwikking voor hen is weggelegd als vergelding voor wat zij bedreven.
Salat al-layl is letterlijk vertaalt als de nachtgebed.  Als eerst zullen we erbij stilstaan waarom  het bidden in de nacht zoveel zegeningen heeft. Als we kijken naar de tijd van de Profeet(vzmh)   kwamen er vele wonderen in de nacht. Wonderen  die in de nacht plaats hebben gevonden zijn isra en meraaj en de openbaring van de heilige Heilige Koran. Uit onderzoek is het gebleken dat men  meer positieve energie kan verkrijgen door te bidden in de nacht. Gedurende dag is men de hele dag bezig waardoor er geen innerlijke rust van zowel het lichaam en hersenen verkregen kan worden terwijl dit belangrijk is voor het aanbidden van Allah (swt). In de nacht is het rustig en donker waardoor men zijn innerlijke rust kan vinden. Hierin kan je de harmonie hebben tussen jouw Schepper en jou. Vooral in het laatste een derde deel van de nacht voor het ochtend  gebed. De engelen zitten dan de hele nacht op ons te wachten om onze gebeden te verrichten zodra het ochtend  gebed is zullen ze weer vertrekken. Salat al-layl verheldert het gezicht, vermeerdert het geld, gezondheid en Allah (swt) vergeeft al je zondes.

 

Salat al-layl in de Heilige Koran

Er zijn vele verzen van de Heilige Koran die praten over het belang van salatul Layl. Deze verzen beschrijven het als de handelingen van de vrome mensen, en de middelen om nabijheid te bereiken aan Allah (swt). Degenen die wensen om deze nabijheid te bereiken door middel van het afzien van een deel van hun slaap en om vroeg wakker te worden om vergiffenis van Allah te zoeken. Ze offeren hun slaap en comfort voor het plezier van het reciteren van salatul Layl. Deze gelovigen bereiken een hoge status bij Allah (swt).

Allah (swt) zegt in de Heilige Koran:

وَمِنَ اللَّيْلِ فَسَبِّحْهُ وَإِدْبَارَ النُّجُومِ

En zo lofprijs Hem ook in de nacht en bij het terugwijken der gesternten.
-Soera De berg vers 49

En in een andere vers over salat al-layl:

وَمِنَ اللَّيْلِ فَاسْجُدْ لَهُ وَسَبِّحْهُ لَيْلًا طَوِيلاً

En ook in de nacht. Werp u neder voor Hem en lofprijs een lange nacht.
-Soera de Mens vers 26

De beloning voor degene die ’s nachts opstaan om Allah (swt) te aanbidden kan niet worden beschreven. De Profeet (vzmh) zegt: “Er is geen goede daad, behalve dat zijn beloning is beschreven in de Koran, behalve salatul Layl. Almachtige Allah heeft zijn beloning niet gespecificeerd vanwege zijn grootheid met Hem.”

In een andere vers beschrijft Allah (swt) de effecten van salat al-layl:

وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَّكَ عَسَى أَن يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَّحْمُودًا

En ook des nachts houd dan daarin wake als toegifthandeling voor u. Mogelijk dat uw Heer u zal doen opgaan naar een eervolle standplaats.
-Soera de nachtreize vers 79

In dit vers  beschrijft Allah(swt) de buitengewone geestelijke gevolgen van het reciteren van salatul layl. Het verhoogt de mens naar Maqame Mahmood, een positie van eer en lof. Het is een verhoogde positie bij Allah (swt), waarvan weinig mensen het kunnen bereiken.

Het effect van salat al-layl is om men dichterbij te brengen bij Allah (swt).
Dit is waarom Allah (swt) in de Heilige Koran zegt:

إِنَّ نَاشِئَةَ اللَّيْلِ هِيَ أَشَدُّ وَطْءًا وَأَقْوَمُ قِيلاً

De verrijzing van de nacht is steviger van treden rechter van spraak.
-Soera de ingehulde vers 6

Salat al-layl in de overleveringen

Er zijn vele overleveringen over salat al-layl.

De profeet (vzmh) zegt:

Er zijn drie dingen die vreugde brengen naar het hart van een gelovige:
•    Het ontmoeten van broeders/zusters in de islam.
•    Het ver breken van het vasten.
•    Wakker worden in het latere deel van de nacht voor salat al-layl.

Twee raka’ats van  gebed gereciteerd in de duisternis van de nacht is mij meer geliefd dan de wereld en al wat daarin is.

Imam Sadiq (as) zegt:
“De eer en grootheid van een gelovige ligt in zijn bidden in de nacht.”

Salatul Layl verheldert de gezichten, maakt de avond aangenaam, en trekt levensonderhoud.

Imam Ali (as) zegt:
“Het opstaan  in de nacht is gezond voor het lichaam.”

Nu we weten hoe belangrijk het is om salat al-layl te verrichten  is het belangrijk om te weten hoe we het moeten verrichten.  

Verrichten van salat al-layl:
Salat al layl bestaat uit 11 raka.
•    Salat al-nafilah: bestaat uit 8 rakat waarvan het in paren wordt gebeden. Dus 4 maal 2 rakat. ( 4 keer salat al soboh (‘smorgens gebed) als het ware.
•    Salat al-shafa’a: 2 raka
•    Salat al-Witr: 1 raka! Let op dit is het enige gebed die bestaat uit één raka. Witr betekent letterlijk één.

 

Salat al-nafila

Eerst worden er 8 raka gebeden, hierbij mag je willekeurig kiezen welke soera je leest uit de Heilige Koran. Het reciteren van  alleen de soerat al-fatiha is ook mogelijk.
Het is aanbevolen om in de eerste raka soerat al- ikhlas (qol howa Allah ahad) te reciteren en in de tweede raka soerat al-kafiroen (Qol ya ayoha al kafiroen).

Salat al-Shaf’a

Bestaat uit 2 raka waarin er geen qunut wordt gedaan!
Hierin wordt er in de eerste raka soerat al-nas (qol a’oethoe be rab al nas) gereciteerd na soerat al-fatiha.
En in de tweede raka na soerat al-fatiha wordt soerat al-falaq (qol a’oethoe be rab al falaq) gereciteerd.

Salat al-Witr

Bestaat uit 1 raka en qunuut.
Na het reciteren van soerat al-fatiha wordt het volgende gereciteerd:
3x soerat al-ikhlaas (qol howa Allah ahad).
1x soerat al-nas (qol a’oethoe be rab el nas) .
1x soerat al-falaq (qol a’oethoe be rab al falaq).

Na het reciteren van de soeras doe je de qunuut hierin reciteer je het volgende (verplicht)

•    40 moslim vergiffenis  vragen:

اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِ

Uitspraak:
‘’Allahuma egfer le (naam)’’

Vertaling:
O Allah vergeef….

•    70 keer vergiffenis vragen voor je zelf:

اَسْتَغْفِرُ اللّهَ رَبِّي وَ اَتُوْبُ اِلَيْهِ

Uitspraak:
Astagfiru Allah rabi we atoeb ilayh

Vertaling:
Ik zoek vergiffenis van Allah mijn Heer en ik wend mij tot Hem

•    300 keer het vragen van ‘pardon’

اَلْعَفْوَ

Uitspaak:
al’afo

Vertaling:
Ik vraag om U pardon

Aanbevolen om te reciteren (extra)

هذَا مَقَامُ الْعَآئِذِ بِكَ مِنَ النَّارِ

Uitspraak:
Hatha maqaam al a’ithoe bike men al nar

Vertaling:
Dit is de positie van degene die toevlucht bij U zoekt uit de brand

جُرْمِي وَ اِسْرَافِي عَلى نَفْسِي وَ اَتُوْبُ اِلَيْهِ اَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذِي لاَ اِلَهَ اِلاَّ هُوَ الْحَيُّ  الْقَيُّومُ لِجَمِيْعِ ظُلْمِي وَ

Uitspraak:

Astagfiru Allah al lathi la illaha illa howa al hay al wayoom le jame’i tholmi we jormi we israfi ala nafsi we atobo elayh.

Vertaling:
Ik zoek vergiffenis van Allah, Hij die er is geen god dan Hij, de ooit levende, het Bestaande, van al mijn onderdrukkingen en mijn zonden en mijn uitspattingen op mijn ziel, en ik draai (berouw) tot Hem.

Na het reciteren van de boven genoemde doe je doa voor je zelf en anderen. En in sha Allah zullen al je gebeden worden geaccepteerd.


Bron: http://www.al-islam.org/salatullayl

Share.

About Author

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.