Biografie Ayatollah Mohammad Taqi Bahjat

0

Groot Ayatollah Muhammad Taqi Bahjat Fomani was geboren in 1915 te Foman in de provincie Gilan. Zijn familie stond bekend om hun godvrezendheid en vroomheid. Hij was niet ouder dan zestien toen het lot hem van zijn moeder ontdeed. Hij moest al op zo’n jonge leeftijd kennis maken met de bitterheid van het wees zijn.

Mahmoud Bahjat al-Karbalaai, de vader van Ayotollah Bahjat was één van de meest gerespecteerde mannen in Foman. Hij was een man van het volk, hij leverde allerlei soorten voorzieningen en diensten, zoals het opstellen van huwelijkscontracten.

Ayotollah Bahjat werd opgevoed op de schoot van een man wiens hart gevuld was met liefde voor Ahlul Al-Bayt (as) en de droefenis voor hun tragedies en voor de tragedie van Abu Abdullah. Hij groeide op in een omgeving waar rouw bijeenkomsten werden gehouden voor Imam Husain (as) en nam daar profijt van. Al op jonge leeftijd vermeed hij het spelen en plezier maken in tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten. De tekenen van genialiteit waren al zichtbaar, zijn gezicht was bedekt met tekenen van overtuiging en oprechtheid. Dit waren voortekenen dat dit kind een glorieus toekomst heeft op vlak van kennis.

Hij maakte zijn basisschool opleiding af bij de traditionele studiegenootschappen (ook wel bekent als katatib) van de stad. Hij deed zijn theologische studie ook in dezelfde stad. Zijn dorst en verlangen naar perfectie kon echter niet worden vervuld in de stad Foman. Hij vertrok daarom op zijn 14e naar de heilige stad Karbala om daar verder te studeren. Dit was in het jaar 1929.

Volgens de overleveringen van een van zijn studenten had de ayatollah hem verteld dat hij een man van verantwoordelijkheid werd na een jaar te verblijven in Karbala . De hand van goddelijke genade blijft voor haar oprechte dienaren zorgen sinds hun geboorte tot aan de jeugd.

Ayotollah Bahjat bracht vier eervolle jaren door op de heilige grond van Karbala en inhaleerde de parfum van de pure ziel van Imam Husain (as) en ontwikkelde zichzelf rondom hem. Tijdens die periode studeerde hij het grootste gedeelte van de boeken over fiqh en usul al deen. Dit dankzij de hulp van Karbelaseervolle geleerde van die tijd.

In 1932 ging de Ayotollah naar Najaf om zijn studie voort te zetten en om de theologische takken van kennis onder de knie te krijgen. Hij studeerde voor -naar onze moderne maatstaven- een soort van Master studie onder de mentor Ayotollah Murtad’aTaleqani. Zijn aandacht was echter niet alleen daarop geconcerteerd, hij ging ook opzoek naar de mannen van Allah, de oprechte dienaren. Zodat hij van hun kon leren en de dorst van zijn ziel kon stillen en perfectie kon bereiken.

Ayotollah Bahjat studeerde Fiqh bij de Sheikh Muhammed Kadhim al-Shirazi , hij was weer student van Mohammed Taqi-Al Shirazi. Deze geleerde de meest prominente professor van Najaf. Hij studeerde Usul onder Naeeni en eindige het grootste gedeelte van zijn studie onder de Sheikh Kampani. Hij studeerde bij hem usul en vele andere dimensies.

Nadat hij klaar was met zijn ‘’master’’ studie wilde hij nog een trapje hoger gaan en besloot lessen te gaan volgen bij Allama al-Hajj Sheikh Muhammed Hussayn AL Gharawi Al Isfahani, ook wel Al-Kampani genoemd.

1613762_454828891341689_2397017786890192222_n

Dankzij zijn intellectuele vermogen en met hulp Allah kon hij de meest sublieme golven van diepe kennis van Allama al Kampani goed bijhouden.
Tijdens het studeren, kort voordat hij de adolescentie bereikte, plaatste Ayatollah Bahjat grote importantie bij zelfontwikkeling en morele perfectie. Hij bleef daarom ook in Kerbela zoeken naar een professor van manieren (akhlaq). Hij had gehoord van een Ayatollah genaamd Seyyid-AL Qadi in Najaf. Naast alle andere invloedrijke ayatollahs was hij, Seyyid-AL Qadieen grote inspiratie betreft Akhlaq om van te leren.

Sheikh Misbah Al Yazdi zegt ongeveer het volgende over Ayatollah Bahjat; De invloed die Sheikh Al Kampani naliet op ayatollah Bahjat wat betreft morele perfectie was zeer groot. Dit komt omdat Al-Kampanis transparant was in zijn moreel gedrag.Wij herkenden veel gewoontes en gedragshandelingen bij de Ayatollah die ons deden denken aan zijn Mentor Al Kampani. Het was voor ons duidelijk dat de Sheikh erg veel invloed had in het bouwen van zijn morele persoonlijkheid.

 

De ayatollah volgde ook lessen van Akhlaq bij Sayyid Abd al-Ghaffar in Najaf nog voordat hij op zijn 18e lessen in spiritualiteit en gnostische kennis volgde bij Ayatollah Sayyid Ali al-Qadi, moge Allah tevreden zijn met hem. Al voor dat hij het toppunt van zijn jeugd bereikte was hij al spiritueel bezig.

Sheikh Misbah al-Yazdi meldtongeveer het volgende hierover:‘’De ayatollah heeft veel profijt gehad bij Hajj Murza Ali al Qadi wat betreft moraliteit en gedrag. Hij was er een specialist in. Vele bekenden zoals Allama Tabatabai en Ayotollah Mohammed Taqi al-Amuli en de Ayotollah sheikh Ali Muhammad Burujardi hebben lessen over akhlaq bij hem gevolgd.’’

Ayotollah Bahjat zegt ongeveer het volgende over spirituele lessen: ‘’Vroeger zag je bij het graf van Imam Ali(vrede zijn met hem) in de avonduren van Ramadan velen die zich verdiepten in spirituele rituelen. Er waren meer dan zeventig personen hiermee bezig. Tegenwoordig is dat aantal vele malen minder en dat is spijtig om te zien. Natuurlijk kunnen we het nooit helemaal zeker weten, misschien is men thuis daar heel erg mee bezig, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat de betrokkenheid en bewondering voor dat soort rituelen en daden aan het verminderen is. Dat is zeer spijtig inderdaad.’’

Ayatollah Bahjat ging terug naar zijn thuisland, hij verbleef wederom weer in Foman in het jaar 1963. Daar verbleef hij tijdelijk om vervolgens weer terug te keren naar Najaf. Hij besloot echter om eerst een pelgrimstocht te verrichten naar het graf van Saiyda Ma’suma vrede zijn met haar. Hij wilde ook zien wat de omstandigheden waren van de theologische school van Qum. Daar verbleef hij enkele maanden, maar aangezien er vele grote professoren stierven in Najaf besloot hij toch maar in Qum te blijven om daar zijn studies voort te zetten.

In Qum woonde hij lessen van Ayatollah Burujardi bij samen met bekendheden als Imam Khomeini en Gulpayegani. De Ayatollah was altijd aanwezig tijdens de lessen van Ayatollah Burujardi. Hij behoorde tot één van de meest succesvolle studenten in die klas.

IMG_2166

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bron: al-islam.org

Share.

About Author

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.