De ontmoeting met Ayatollah Sayed Ali Al Sistani (ha)

0

Afgelopen vakantie tijdens de stedentrip, had stichting Ahlalbayt4iedereen een ontmoeting met de grote marja, Ayatollah Sayed Ali Al Sistani (ha). Deze ontmoeting vond plaats in de religieuze stad Najaf. Ruim 80 reisgenoten kregen de mogelijkheid om de gerespecteerde marja van dichtbij te zien en zijn toespraak bij te wonen.

In een simpel huisje, vlakbij het mausoleum van imam Ali (as) is zijn huis. De geestelijke leider van miljoenen moslims die wereldwijd taqlid doen van deze geleerde. Over zijn invloedrijke rol in de afgelopen jaren hoeven we niet te praten. Iedereen weet dat we de winst in Irak tegen Daesh, mede te danken hebben aan hem. Een nederige geleerde met wijze woorden die niet graag in spotlight wil staan, maar wel graag het beste wil voor heel de wereld.

Na een aantal controles, mochten we eindelijk zijn huis binnen. Dit gebeurde onder de begeleiding van zijn personeel. In een simpele kamer met allemaal stoelen, mochten we plaats nemen en afwachten tot zijn komst. De geleerde houdt er niet van om gefotografeerd te worden en daarom mocht niemand een mobieletelefoon naar binnen nemen. Na een aantal minuten te hebben gewacht, was het zover. De geleerde kwam naar binnen en iedereen stond uit respect en vreugde op. De tranen vloeiden over de wangen van onze reisgenoten. Bij sommigen werd een brede glimlach op het gezicht gezien. Na zijn komst zaten we met z’n allen weer op onze plek. Met vol verwachting, zaten we daar te wachten op zijn wijze woorden. Eerst werden we voorgesteld en daarna stelde hij een aantal vragen over de organisatie. Na een korte introductie begon hij met zijn geweldige toespraak.

Volgens de gerespecteerde geleerde moeten wij moslims de islam met onze goede daden voorstellen aan de buitenwereld. De moslims overal op de wereld hebben de verantwoordelijkheid een goed voorbeeld te zijn voor hun maatschappij. Onze omgang met anderen moet volgens de leerschool van de Ahlalbayt zijn.
We moeten stil staan bij onze daden en kijken of het met de tevredenheid van Allah gebeurt. Onze goede, vreedzame en behulpzame omgang met niet- sjiietische moslims, kan er voor zorgen dat men beter kennis kan maken met de islam. Zo ontstaat er dus ook liefde en respect onder de mensen.

Zowel soennieten als sjiieten horen in vrede te leven. De soennieten hebben volgens de geleerde de zelfde rechten als de sjiieten en daarom moeten we ze goed behandelen.

Verder sprak de geleerde nog over de islamitische opvoeding. Iedere moslim ouder/verzorger, heeft deze verantwoordelijkheid. De kinderen in het westen worden heel erg gemanipuleerd met een verkeerde opvoeding. Daarvoor moeten wij als  islamitische gemeenschap alert voor zijn.

Vanuit het publiek werd er aan de Sayed gevraagd of hij ook wat adviezen heeft voor de vrouwen. De geleerde deelde mee dat vrouwen een net zo belangrijke verantwoordelijkheid als mannen hebben. Een moeder voor de geboorte van haar kind kan al een cruciale rol hebben in de opvoeding van haar kind. Moeders en vrouwen die hun kuisheid bewaren, zijn beschermd van al het kwade. Aldus Ayatollah Sayed Ali Sistani (87 jr.).

Share.

About Author

Comments are closed.