De kameel in de Heilige Koran

0

In de Naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle,

Al eeuwenlang is de kameel een onmisbaar dier voor de woestijnbewoners. Het vervoer van mens en goederen door de uitgestrekte woestijn werd gedaan door gebruik van de kamelen. Tevens biedt de kameel een bron van melk (kamelenmelk is voedzamer dan koeienmelk, het bevat meer kalium, ijzer, en drie maal zo veel vitamine C), vlees, wol, en gereedschap voor de mens. Door zijn vele kenmerken die hem in staat stellen de hitte van de woestijn gemakkelijk te weerstaan is de kameel een van de uniekst zoogdieren op aarde.

De kameel kan worden gezien als een zegening voor de mens, het leven in de woestijn zonder aanwezigheid van de kameel is zeer moeilijk voor te stellen. Dit wonderbaarlijke beest wordt genoemd in de Heilige Koran:

 

[In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful]

 

Do they not look at the Camels, how they are made? (88:17)

 

And cattle He has created for you (men): from them ye derive warmth, and numerous benefits, and of their (meat) ye eat. (16:5)

 

Allah (swt) heeft in zijn Heilige Koran de kameel voor ons uitgekozen om er op te reflecteren. Verder wordt ook vermeld dat zulke kuddedieren geschapen zijn voor de mens, om van hun wol, vlees, en vele andere voordelen te profiteren. Het is het dan ook meer dan waard om dit schepsel nader te onderzoeken en zijn unieke kenmerken op een rijtje te zetten. In dit geval wordt er geconcentreerd op de Camelus Dromedarius. Dit is de eenbultige kameel die vooral wordt gebruikt voor lange trektochten en transport door de woestijnen.

Het eerste wat opvalt aan de kameel is de bult op zijn rug. De bult is een vet reservoir, deze voorziet de kameel van energie wanneer voedsel schaars is. Het opgenomen voedsel en water wordt opgeslagen in de vorm van vet (energie) in de bult. De kameel kan tot 40% van zijn lichaamsgewicht verliezen voordat hij gedwongen wordt om weer voedsel op te nemen. Hierdoor zijn kamelen in staat gedurende langere periodes te overleven zonder water en voedsel. Wanneer de kameel op een waterbron stuit is hij in staat 95 liter water op te nemen in tien minuten (zonder watervergiftiging op te lopen). De kameel drinkt echter alleen als het nodig is, en vervangt alleen wat hij heeft verloren. Kamelen zijn door hun stevige lederige lippen in staat om de meeste planten te eten die in de woestijn voorkomen, ook doornige of zoutige planten die door andere dieren worden vermeden.

De korte dikke vacht biedt bescherming tegen de zon gedurende de dag, en houdt de kameel overnacht warm. Zijn lange benen houden hem weg van de hete oppervlakte. De benen zijn sterk, ze kunnen tot 450 kg dragen, alhoewel meestal een gewicht tot 150 kg wordt beladen. Verder zijn ze in staat afstanden af te leggen van 160 km per dag. Zijn twee grote wijde tenen kunnen zich verspreiden, dit voorkomt het wegzakken van de poten in het zachte zand. Zachte kussentjes onder de poten zorgen ervoor dat de kameel zich ook op rotsige vlakten kan voortbewegen. Eelt op de knieën en zijn borst beschermen de kameel tegen het hete zand wanneer hij knielt om te rusten.

Grote ogen en grote neusgaten geven de kameel goed zicht en een goed reukvermogen. De oren zijn bedekt met haren, ook aan de binnenkant, dit houdt stof en opvliegend zand tegen. De ogen worden omlijst door een dubbele laag wimpers die bescherming tegen opvliegend zand bieden. Daarnaast heeft hij een derde ooglid dat een ruitenwisser effect heeft. Deze dunne doorzichtige ooglid beweegt zijwaarts en veegt zo het zand uit de ogen. Tijdens zandstormen sluiten de kamelen vaak hun derde ooglid en blijven ze zo in staat om zelfs tijdens zandstormen te kunnen ‘zien’ en verder te lopen. Ook de spleetachtige neusgaten zijn in staat zich te sluiten tijdens zandstormen. De verhoogde botstructuur boven de ogen zorgt voor schaduw voor de ogen tegen de felle zon.

De meeste zoogdieren gaan zweten in hete omstandigheden om verhoging van hun eigen  lichaamstemperatuur te voorkomen, dit heeft wel het nadeel van waterverlies als gevolg. Om zweten te voorkomen wanneer de temperatuur stijgt, verhoogt de kameel zijn eigen lichaamstemperatuur. Dit voorkomt het verlies van water in de vorm van zweet. Als de temperatuur toch extreem hoog is, is de kameel in staat te zweten om zichzelf toch af te koelen. Daarnaast verliest de kameel geen water dat ten koste gaat van het watergehalte in het bloed, echter wordt er water vanuit zijn weefsel ontnomen. Het bloed blijft hierdoor dun genoeg om rond te circuleren en lichaamswarmte weg te vangen. Zijn ovaalvormige rode bloedcellen zorgen ook voor een betere doorstroming van het bloed. Een andere manier om zo min mogelijk water te verliezen is het uitscheiden van geconcentreerde urine, en droge uitwerpselen.

Als er wordt gereflecteerd over deze creatie, zoals Allah (swt) ons leert te doen in aya 17 van Surah Al Ghashiya, en op de opmerkelijke kenmerken die Allah (swt) aan de kameel heeft gegeven, kunnen we ons alleen maar bewonderen over de manier waarop Hij de kameel zo heeft gecreëerd zodat deze perfect in zijn niche past. De kameel is een ware zegening voor de mens, en een van de vele wonderen van Allah (swt). De bedoeïnen noemen de kameel ook ‘Ata Allah’, wat ‘geschenk van God’  betekent.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.