Het Huwelijk van Imam Ali en Fatima al Zahra (AS)

0

Datum van huwelijk: twee na hijra (624 na Christus)

‘In het geval dat Ali niet was geschapen, zou er niemand zijn geweest die het waard was om Fatima’s echtgenoot te zijn.’
~Profeet Mohammed (AS) ~

Soenitische en Sjiitische bronnen vermelden beide dat Fatima vele aanzoeken kreeg van bekende metgezellen van de profeet zoals Abu Bakr, Umar en zelfs de rijke Abdullah ibn Awf  die een gigantische bruidsschat aanbood. De profeet wees al deze verzoeken af en zei dat deze kwestie in de handen van God lag en dat hij voor verdere instructies moet wachten.

Op een dag benaderde Imam Ali (AS) de Profeet (AS) met een aanzoek voor Fatima. De Profeet vermelde toen het aanzoek aan Fatima en plaatste de uiteindelijke beslissing in haar handen wat betreft het antwoord op het aanzoek. Normaal gesproken besloot de vader van de dochter met wie ze moet trouwen, alsof de vrouw een product was dat je zomaar kan weggeven. De profeet (AS) vond het daarom belangrijk om Fatima (AS) zelf te laten beslissen en om zich als voorbeeld neer te zetten zodat de vrouw haar eer terug kan krijgen als onafhankelijk mens.

Toen Fatima door de profeet werd geïnformeerd, vroeg ze niet naar de specifieke karaktereigenschappen van Ali (as) zoals inkomen, uiterlijk en talenten, want zijn dienst voor de Islam was vanzelfsprekend evenals zijn sublieme persoonlijkheid. Bij het horen van het aanzoek, boog Fatima (AS) daarom haar hoofd en gaf enkel haar verlegen stilte. Voor de profeet (AS) was het echter duidelijk en sprak vreugdig de historische woorden uit ‘God is de almachtige en haar zwijgzaamheid is het bewijs voor haar acceptatie’.

for_fatima_zahar_and_imam_ali__as__by_a1m4z-d5i8yrk

De profeet maakte verder duidelijk dat het huwelijk van Ali en Fatima (AS) een huwelijk is dat voorbestemd was in de hemel. Zo zei hij dat een engel hem toesprak met de volgende woorden ‘ik had Fatima de echtgenote van Ali ibn abi talib gemaakt in de hoogste hemelen, zodat jij Fatima met Ali ook op aarde huwde’. (Dhakair al-Abqa)

Een man moet de vrouw een bruidsschat aanbieden. Toen Imam Ali (AS) hier naar werd gevraagd door de profeet zei Imam Ali het volgende ‘ Moge mijn ouders opgeofferd worden voor u, zoals u het weet zijn mijn bezittingen niks meer dan mijn zwaard, uitrusting en kameel’. De profeet begreep dat Imam Ali (AS) zijn kameel en zwaard beiden nodig had, en daarom accepteerde hij alleen zijn uitrusting als bruidsschat.

Deze zelfde uitrusting werd toen weer verkocht voor 500 Dinar. Met dit bescheiden bedrag werden basis goederen gekocht voor het huishouden van Imam Ali en Fatima (AS). Hierbij kan gedacht worden aan goederen zoals: kleding, waterhouder, wollen gordijn, kussens, een mat etc.

Het huwelijk ceremonie was evenals erg bescheiden. Met het enkele geld dat nog over was van Ali’s (AS) verkochte uitrusting werd een simpel feest en maaltijd voorbereid door de Profeet zelf. De Profeet had Imam Ali (AS) verzocht om iedereen die hij wilde voor het huwelijksfeest uit nodigen.

Imam Ali (AS) ging vervolgens naar de moskee en kondigde de uitnodiging van de profeet aan de aanwezigen. Vele kwamen op het huwelijksfeest van de profeet af en hebben van de heerlijke maaltijd gegeten.

Na afloop van het feest was het huis leeg. Imam Ali (AS) ging samen met Fatima (AS) naast de profeet zitten. De Profeet deed toen een korte smeekbede zeggend: ‘Oh God, zij zijn  van mij en ik ben van hen. Oh God jij verwijderde iedere vorm van onreinheid van mij, verwijder het ook van hen en laat hen ook puur zijn’. Toen zei de profeet ‘Sta op en ga naar Huis. Moge God jullie zegenen’.

Het is duidelijk dat het huwelijk van Imam Ali en Fatima (AS) de materiële aspecten van het huwelijk oversteeg. Enkel de basis goederen werden aangeschaft voor het nieuwe huishouden. Het huwelijk binnen de Islam is eerder een spirituele daad die de goddelijke aard van mannelijkheid en vrouwelijkheid verenigt in een unie die God weerspiegelt. Een man of vrouw kunnen zichzelf nooit de Unie van God reflecteren zonder de ander. Je eigen aard heeft eenmaal zijn beperkingen. Maar als beiden aarden samenvoegen krijg je een spirituele bond die onbreekbaar is.  Bestaat er een beter voorbeeld hiervan dan het huwelijk van Ali en Fatima (AS)?

 

Gebruikte bronnen:

http://www.islamicinsights.com/religion/clergy-corner/the-marriage-of-imam-ali-and-lady-fatima.html

http://en.wikishia.net/view/Marriage_of_Imam_’Ali_(a)_and_Lady_Fatima_(a)

http://www.sibtayn.com/en/index.php?option=com_content&view=article&id=2085&Itemid=331

 

Share.

About Author

Comments are closed.