Tipu Sultan, de Britten en de droom over Imam Ali (as).

0

Op 20 november 1750 had Hayder Ali, de Sjiitische militaire officier van het Indiase koninkrijk van Mysore, een zoon gekregen genaamd Tipu sultan. Tipu bleek een erg talentvolle jongeman te zijn die dankzij zijn inzichtvolle vader het beste onderwijs in Mysore mocht volgen.  Hij ontwikkelde daarom zijn intellectuele en culturele capaciteiten en hij werd een erg beschaafd en kundig persoon. Het was echter niet alleen in de letteren waar Tipu in uitblonk. Tipu werd ook zeer bedreven in de krijgsmacht, dat komt omdat hij meerdere malen zijn vader vergezelde tijdens veldtochten.

Toen de vader van Tipu uiteindelijk zelf de sultan van Mysore werd, bevond hij zich in een tijdperk waarin de koloniale aanwezigheid van Groot-Brittannië zichzelf flink aan het uitbreiden was in India. De Britten mikten ook op Mysore. Hayder Ali was absoluut niet bereid zijn land over te geven of een of compromis te sluiten met de Britten. Zijn zoon Tipu Sultan deelde dezelfde visie. Toen hij zelf Sultan werd (1782) zette hij de strijd tegen het Britse handels compagnie voort.

Interessant om te weten is dat het leger van Mysore tijdens deze conflicten uitgebreid gebruik hadden gemaakt van raket artillerie. Dit toont aan hoe verfijnd het leger van Mysore wel niet was. Deze Indiase raketten liepen ver voor op westerse rakettechnologie van die tijd. Toen de Britten enkele van die raketten in handen kregen hadden ze die intensief bestudeerd om hun eigen raketten verder te ontwikkelen. Echter tot aan Tipu’s laatste adem hebben de Britten Mysore en haar rakettechnologie niet in handen kunnen krijgen. Pas na de dood van Tipu Sultan in 1799 werd Mysore, ondanks het lange verzet, uiteindelijk toch ingenomen door de Britten.

Tipu zijn erfenis in Mysore was er een van onderwijs, innovatie en grote bouwprojecten. Zoals eerder was vermeld, was Tipu zelf ook een goed onderwezen persoon en schreef dagelijks over allerlei zaken. Hij hield ook een droom dagboek bij. In dat dagboek noteerde hij zijn dromen. Het geeft ons een zeer bijzonder inzicht in het leven en de mentaliteit van Tipu Sultan. Zo konden we zien dat zelfs zijn slaap geheel in het teken stond van het verslaan van de Britten, meerdere dromen verwijzen daarnaar. In bijvoorbeeld een droom waar hij een van zijn boodschappers spreekt zegt hij het volgende:

‘De Engelsen hebben een vernederend verlies geleden in Europa en zijn nu op het punt om de Bengalen vrijwillig te verlaten’ Ik zei: ‘Dat is goed, ik zal troepen en geld sturen en als God het wil zullen de Christenen verbannen worden uit India.’

Het achterhalen in hoeverre zijn dromen daadwerkelijk zijn dromen waren, en niet geschreven ficties is historisch gezien moeilijk. Het is toch interessant om naar nog een andere droom te kijken. Tipu Sultan stond uiteraard ook bekend als een gelovige volgeling van Ahlalbayt (AS). Hij noteerde dat hij een keer de Profeet (vzmh) en Imam Ali ibn abu Talib (as) had ontmoet in zijn droom:

“Ik had deze droom: Het leek alsof het de Dag des Oordeels was, de dag waar iedereen alleen aan zichzelf denkt. Ik zag toen een vreemde die een grote macht uitte, een indrukwekkend gestalte met een schijnend gezicht. Hij had ook een rode baard en snor en kwam naar mij en greep mijn hand en zei: ‘Weet jij wie ik ben?’ Ik vertelde hem dat ik dat niet weet. Hij zei toen tegen mij: ‘Ik ben Murtaza Ali en de boodschapper van God heeft gezegd, en blijft zeggen, dat hij het paradijs niet zal betreden zonder jou, hij wacht tot jij komt zodat jullie samen het paradijs kunnen betreden:’ Ik voelde mij zo blij dat ik wakker werd. God is de Almachtige en de Profeet is de bemiddelaar. Dit Volstaat.”

Of deze droom waar is of niet is zoals eerder gezegd moeilijk te achterhalen. Zoals klassieke moslim historici altijd zeiden bij moeilijk te achterhalen gebeurtenissen: ‘God is de Alwetende’. Wel vertelt deze droom ons hoe Sultan Tipu zijn strijd tegen de Britten interpreteerde en hoe hij zichzelf zag als sultan van Mysore. Elementen van religieuze plechtigheid, jihad en dergelijke kwamen regelmatig terug in zijn dromen. In het dromen dagboek stond bijvoorbeeld ook een droom beschreven waarnaar, zoals het in het boek staat, de ‘Imam van deze tijd’ (Imam Mahdi as) verwezen werd. Het is dan alleen maar vanzelfsprekend om te concluderen dat zijn religiositeit zeker een relevant aspect was in zijn oorlog tegen de Britse indringers.

Gebruikte bron : Fath’Ali Tipu Sultan (Nawab of Mysore). The Dreams of Tipu Sultan. Pakistan Historical Society, 1957.

Bijlage:

Voor de geïnteresseerde enkelen jaren geleden was er een historisch drama serie over het leven van Tipu Sultan geproduceerde genaamd: The sword of Tipu Sultan. Het is zeker een aanrader, gezien dat deze series de religiositeit van Tipu Sultan er ook in verwerkt met weleens een verwijzing naar de Ahlalbayt (AS).

Share.

About Author

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.