Preek 6 -advies om niet Talhah en Zubayr uit te dagen tot strijd..

0

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle.

Geleverd op advies om niet Talhah ibn Úbaydillah en az-Zubayr ibn al-‘Awwam uit te dagen tot strijd…


Ik zweer bij God ik zal niet zoals de das[1] zijn, die doet net alsof in slaap te zijn op het voortdurende (geluid van) stenen die gegooid worden totdat hij die die ernaar zoekt het vindt of hij die ervoor op de uitkijk staat het overmeestert. In plaats daarvan, ik zal altijd de dwalers van de waarheid treffen met de hulp van zij die ernaar streven en de zondaars en twijfelaars zal ik treffen met de hulp van zij die naar mij luisteren en gehoorzamen, tot de dag (van mijn dood) komt. Bij God, ik ben steeds van mijn rechten beroofd vanaf de dag van het overlijden van de Profeet tot vandaag.


Noot door de vertaler:

[1] Toen Amir al-mu’minin voornam om Talhah en az-Zubayr te achtervolgen werd hij geadviseerd ze met rust te laten met de vrees dat Talhab en az-Zubayr hem kwaad zouden doen. Amir al-mu’minin sprak deze woorden als antwoord, waarvan de som van het geheel is :”Voor hoe lang kan ik alleen een toeschouwer zijn van mijn recht die van me wordt afgenomen en toch stil blijven. Nu, zolang ik de levensadem heb zal ik ze bevechten en ik zal ze laten lijden voor de gevolgen van hun optreden. Ze zullen niet denken dat ik makkelijk overmeesterd kan worden zoals de das”

Dabu = betekent das. Zijn bijnaam is Umm ‘Amir en Umm Turrayq. Het wordt ook “de veelvraat”genoemd, omdat het alles doorslikt en alles wat het krijgt eet alsof er meerdere buiken in een buik zaten en ze de buik niet vol krijgen. Het wordt ook Na ‘thal genoemd. Het is een vrij simpele en sullige dier. Zijn sluwheid blijkt uit het feit dat het makkelijk gevangen kan worden genomen. Er wordt gezegd dat de jager zijn hol omringd en het met zijn voet of een stok stoot en dan langzaam uitroept: “Buig je hoofd Umm Turrayq, verberg jezelf Umm ‘Amir.” Op het herhalen van deze zin en op het aaien van de grond verbergt het zichzelf naar de hoek van zijn hol. Dan zegt de jager, ” Umm ‘Amir is niet in zijn hol, hij is aan het slapen.” Wanneer hij dit hoort strekt hij zijn ledematen en doet alsof hij slaapt. De jager zet de knoop in zijn poten en sleept hem uit zijn hol hol waarna hij als een lafaard in de handen van de jager valt zonder tegen te stribbelen.


 

Share.

About Author

Ahlalbayt4iedereen

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.