Preek 17 -Over hen die gaan zitten voor dispensatie van rechtvaardigheid..

0

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle.

Over hen die gaan zitten voor dispensatie van rechtvaardigheid onder de mensen maar zijn er niet geschikt voor.


Van alle mensen zijn er twee soorten die meest verafschuwd zijn door Allah. Een daarvan is hij, die gewijd is aan zijn zelf. Hij is afgeweken van het echte pad en houdt ervan om over (lage) veranderingen te spreken en nodigt uit tot het verkeerde pad.
Daarom is hij een last voor hen die gek zijn op hem, daarom is hij zelf misleid bij de begeleiding van die vóór hem, daarom misleidt hij degenen die hem in dit leven volgen of na zijn dood, daarom draagt hij het gewicht van de zonden van anderen en hij is verward in zijn eigen misdaden.

De andere man is hij die onwetendheid heeft weten op te pakken. Hij bevindt zich onder de onwetenden, is gevoelloos in de dikke van onheil en is blind naar de voordelen van vrede. Zij die als mensen worden beschouwd hebben hem geleerde genoemd maar dat is niet. Elke ochtend gaat hij dingen verzamelen waarvan het gebrek ervan beter is dan het te hebben, totdat hij zijn dorst ernaar heeft gelest met het vervuilde water en zinloze dingen heeft geworven.

Hij doet zich onder de mensen voor als een rechter, verantwoordelijk voor het oplossen van problemen die verwarrend zijn voor anderen. Als een dubbelzinnig probleem aan hem wordt voorgelegd, krijgt hij het voor elkaar om zelf een zwak argument ervoor te geven die in overeenstemming is met zijn eigen en oordeelt op basis hiervan. Op deze manier is hij verward in de verwarring van twijfels zoals in een spinnenweb, niet wetend of hij daadwerkelijk juist of fout was. Als hij juist is, is zijn angst dat hij verkeerd geoordeelt heeft het minst, maar als hij fout is hoopt hij dat hij juist is. Hij is onwetend, dwaalt weg in onwetendheid en hij rijdt op rijtuigen doelloos bewegend naar de duisternis. Hij probeerde niet eens om de realiteit van kennis te vinden. Hij verstrooit de tradities zoals de wind de droge bladeren verstrooit.

Bij Allah, hij is niet in staat om de problemen op te lossen die hij krijgt, noch is hij geschikt voor de positie welke is toegewezen aan hem. Wat hij niet weet acht hij niet belangrijk te weten. Hij realiseert zich niet dat wat buiten zijn bereik ligt, in het bereik van anderen ligt. Als maar ook iets niet duidelijk is aan hem zwijgt hij erover omdat hij zijn eigen onwetendheid kent. Verloren levens wenen om zijn onrechtvaardige uitspraken en eigenschappen (die ten onrechte zijn verwijderd) mopperen tegen hem.

Ik dien een klacht in bij Allah over personen die onwetend leven en misleid sterven. Voor hen, niets is waardelozer dan de Qur’an wanneer het gereciteerd wordt zoals het gericteerd zou moeten worden, noch is er iets waardiger voor hen dan de Qur’an wanneer de verzen ervan verwijderd worden uit hun plaats, noch is er voor hen iets kwaadaardiger dan deugdzaamheid noch is er voor hun iets deugdzamer dan ondeugd.


(1). Amir ul-mu’minin heeft twee categorieen van personen aangekaart die meest verafschuwd zijn door Allah en de slechtste zijn onder de mensen. Als eerst, zij die misleid zijn zelfs in de basis leerstellingen en zorgen voor het spreiden van kwaad. Ten tweede, zij die de Qur’an en de sunnah verlaten en dwangbevelen uitspreken door hun eigen verbeelding. Ze scheppen een cirkel van hun eigen volgelingen en maken de religieuze ‘code of law’ verzonnen door hunzelf populair. De misleiding en onrechtmatigheid van zulke personen blijft niet beperkt tot hun eigen zelf maar de zaad van misleiding die door hen gezaaid zijn, werpt vruchten af en in de vorm van een grote boom biedt het asiel aan hen die misleid zijn en deze misleiding gaat door en vermenigvuldigt zichzelf. Aangezien deze mensen de echte aanleggers zijn van anderman’s zonden, rust het gewicht ervan ook op hun schouders zoals de Qur’an zegt:

“En waarlijk, zij zullen hun eigen lasten verduren en (andere) lasten met hun eigen lasten…(Heilige Koran 29:13)

(Lasten met hun eigen lasten zijn de lasten die gezaaid zijn door hun)


-Vertaald door Ali Naimi

Share.

About Author

Ahlalbayt4iedereen

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.