Preek 148 – laatste wilsbeschikking

0

Voor zijn overlijden (laatste wilsbeschikking)..


In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle.

O’ Mensen. Een ieder die voor iets wegrent, zal zeker datgene tegenkomen waar hij voor aan het wegrennen is.(1) De dood is de plek waar het leven naartoe wordt gedreven. De vele dagen die ik gespendeerd heb om de geheimen en de waarheid te ontdekken van een dergelijke dood, maar Allah houdt datgene verborgen wat Hij geheim wilt houden.

Wat betreft mijn advies aan jullie en mijn laatste wilsbeschikking, betreffende Allah, geloof niet in deelgenoten naast Hem, en betreffende de profeet Muhammad, ben niet nalatig als het gaat om zijn Sunnah.  Behoudt deze twee waardige en stevige pilaren en houdt deze twee ten alle tijden verlicht. En terwijl deze verlicht zijn en jullie onder elkaar niet verdeelt raken, zal geen kwaad tot jullie komen. (2)

Voor ieder van jullie is een last opgelegd naar gelang de hoogte van jullie capaciteiten in denken en kunnen, want Hij creëert verzachtende omstandigheden voor de zwakkeren en de onwetenden. In deze zaak is Allah Barmhartig en vinden jullie een rechtvaardige religie en een goed ingelichte leider (de profeet Muhammad).

Indien ik in deze wereld niet onderuit glijdt en toch blijf leven, heb ik het doel bereikt, in het geval mijn voeten toch wegglijden en ik deze wereld verlaat; zoals de schaduw van de wolken passeren aan het hemelgewelf, en als de schaduw van de takken, en zoals zij die voor ons hebben geleefd, ook u en ik zullen vervagen en verdwijnen zonder opgespoord te kunnen worden. (3)

Ik was als een naaste voor jullie. Mijn lichaam heeft jullie vergezeld voor een korte periode en binnenkort zullen jullie slechts een zielloos lichaam treffen dat na al het leven wat erin heeft gezeten helemaal stil ligt, helemaal geluidloos na zoveel te hebben gesproken. Op deze manier zal de stilte en niet meer werkende ledematen en ogen jullie dienen als een waarschuwing voor wat jullie allen komen gaat, want deze manier bevat de beste lessen en inzichten voor hen die daar open voor staan.

De afscheidsgroet aan jullie is als die van iemand die klaar is om zijn Heer te ontmoeten. De dagen voor jullie zullen mijn waarde voor jullie laten zien, en mijn diepste droefenis en ongemakken zal jullie duidelijk worden. Wanneer jullie staren naar mijn positie en plaats, die nu leeg is, en jullie iemand anders deze plek zien innemen, zullen jullie mij zeker begrijpen.


(1) – Dit betekent dat gedurende de tijd die mensen spenderen om de dood te ontvluchten en door de middelen die hier aan gewijd worden, slechts bereikt wordt dat de lengte van het leven wordt ingekort.  Naarmate de tijd weg tikt komt de dood steeds dichterbij, op een dergelijke wijze dat in de poging om leven te zoeken men de dood vindt.

(2) – ”wa khalakum dhammun” (geen kwaad zal tot u komen). Deze zin wordt gebruikt als spreekwoord. Het werd voor het eerst gebruikt door Qasir, de slaaf van Jadhimah Ibn Malik Al-Abrash

(3) – Wanneer al deze dingen ten ondergaan en sterven, zijn toch ook de inwoners van deze wereld niet meer veilig? Zeker ook zij, zoals al het andere, zullen toch ooit op een dag te komen overlijden. Waarom zou het dan een wonder zijn als mijn leven ten einde loopt?


-Vertaald door Ali Naimi

Share.

About Author

Ahlalbayt4iedereen

Wij zijn tot uw dienst! Deel deze informatie a.u.b. met uw vrienden en familie. Heeft u een vraag, opmerking of een klacht? Stuur ons via de contactformulier een email. Wij zullen het snel beantwoorden, Dank U!

Comments are closed.